Bio

Saxofonist en componist Aart van Bergen (1980) speelt jazz met veel hart en ziel. De muziek moet een verhaal vertellen, de muzikanten moeten zweten en het publiek moet geraakt worden. Met een gezonde balans tussen respect voor de jazz traditie en een open blik naar voren speelt en componeert Aart van Bergen muziek die ruimte biedt aan uitbundige vreugde, diepe weemoed en woordeloze magie.

Sinds 2010 is het Crescent Double Quartet de belangrijkste uitlaatklep voor deze muzikale passie. Dit ensemble combineert Aart zijn jazz kwartet met een klassiek strijkkwartet, om zo tot een uniek geluid te komen. Het album Radio Mundial, met daarop zes eigen composities, werd in 2011 uitgebracht en met zeer lovende kritieken ontvangen:

“Als een grote kater blaast Aart van Bergen in zijn saxofoon. Hem doet niemand wat, hij doet ons iets.”
Joyce Roodnat, NRC Handelsblad

“Het Crescent Double Quartet staat onder leiding van de energieke saxofonist Aart van Bergen. Hij zweept de band op tot grote hoogte met prachtige solo’s.”
Maurits van Hout, Jazzphotography Holland

“Bandleider Aart van Bergen weet op een sublieme wijze zijn vakbroeders tot swingen te brengen.”
Jaap Reedijk, yourwayoflife.nl

Tijdens zijn opleiding aan het conservatorium had hij les van o.a. Simon Rigter, Dick de Graaf en Hein van de Geyn en volgde hij masterclasses van onder andere Branford Marsalis en Rick Margitza. In 2010 studeerde hij af aan het Rotterdams Conservatorium Codarts voor Jazz Saxofoon.
Enkele jaren daarvoor behaalde hij ook het bachelor diploma Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Bij deze studie lag de focus op klassieke muziek, wereldmuziek, jazz geschiedenis en improvisatie in muziek.

Sinds 2014 is Aart zich steeds meer gaan richten op zijn andere passie: speciaalbier. Na veel experimenteren en proefbrouwen heeft hij zijn eigen brouwerij opgezet: Walhalla Craft Beer. Hiermee brouwt hij een diverse collectie unieke bieren: IPA, farmhouse ale, stout, etc. De ambitie is om in 2017 een eigen brewpub te openen in Amsterdam… proost!

Foto: Hans Reitzema

Foto: Hans Reitzema

Comments are closed.